Merkez Agora, Meclis Binası ile Liman Caddesi’nin güney ucundaki düzlükte yer alır. Geç Antik Dönem surlarının inşasında birçok yapı bloğunun yeniden kullanılması nedeniyle büyük ölçüde tahrip olmuş durumdadır. Günümüze yalnızca Batı Stoa’nın Kuzey Kapısı, Batı Stoası’nın bir kısmı ve Doğu Stoası’nın çok kısa bir bölümü ulaşabilmiştir.
Agora çevresi, kentin önemli kamu yapıları olan tiyatro, meclis binası, Liman Caddesi, Nero Hamamı, gymnasion (eğitim yapısı) ve latrina (tuvalet) gibi yapılarla çevrilidir. Yoğun tahribata uğramasına rağmen, agoranın planı ve mimari elemanları hakkında günümüze ulaşan pek çok bilgi bulunmaktadır.
Dörtgen planlı olan agoranın yalnızca batı ve doğu stoalarının mimarisi ve planı anlaşılabilir durumdadır. Kuzeyinde, Nero Hamamı cephesiyle uyumlu bir stoalı bağlantının varlığı da öngörülmektedir. Kuzey-güney yönündeki uzunluğu tam olarak bilinmemekle birlikte, Batı Stoa’nın günümüze ulaşan orta sütun dizisinin uzunluğu 120 metre olarak ölçülmüştür.
Batı Stoa, doğuya bakan iki sıra sütun dizisine sahiptir ve ana girişleri kuzey ile güneyde yer alır. Kuzey girişi, iki geçişlidir ve 13,56 metre genişliğindedir. Mimari düzeni ve kullanılan malzeme açısından Liman Caddesi ve Doğu Portik ile benzer özellikler taşır. Stoanın cephe sütunlarında İon düzeni, iç sütunlarda ise Korinth düzeni görülür. Granit cephe sütunlarının arkasında yivli beyaz mermer sütunlar kullanılmıştır.
Agora’nın doğu-batı yönündeki genişliği 77 metre olarak ölçülmüştür. Doğu Stoa’nın stylobatı (tabanlık) ve kuzey başlangıcı, buranın da Batı Stoa ile benzer bir mimari düzene sahip olduğunu göstermektedir. Ancak Doğu Stoa, Batı Stoa’dan farklı olarak tek bölümlü bir plana sahiptir ve genişliği 7 metredir. Üst kısmının eğimli bir çatıyla kapatılmış olması muhtemeldir. Doğu Stoa’nın kapısı, doğrudan Nero Hamamı’nın güneyine açılmaktadır.
Doğu Stoa’nın arkasında, stoa arka duvarına bitişik olarak inşa edilmiş bir latrina bulunmaktadır. Latrinanın girişinin, büyük olasılıkla Doğu Stoa’nın girişine entegre bir şekilde düzenlendiği düşünülmektedir.
Güney kısmı hakkında, yoğun tahribat nedeniyle henüz herhangi bir veri bulunmamaktadır. Ancak, bu alanda doğu ve batı stoaları kuzeydeki gibi bağlayan bir stoanın varlığı olasıdır.
Agora’nın yaklaşık ortasında, 4,5 × 4,5 metre ölçülerinde kare planlı bir anıtsal altlık yer almaktadır. Konumu ve kaidesindeki işçilik, bu anıtın Patara için önemli bir kişi ya da kişilerin onuruna dikilmiş olduğunu düşündürmektedir. Bu anıt, bir tanrı/tanrıça, kahraman ya da kente hizmet etmiş önemli bir şahsiyete ait olabilir.
<
AGORA
AGORA
>
Caddeler
Yazıtlar
Meclis Binası
Çevresel Arkeoloji
Agora
Prytaneion
Diğer Yayınlar
Nekropoller
Horrea
Tapınaklar
Tepecik
Telsiz ve Telgraf Binası
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video) Patara kazılarına ait olup,ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. İçerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar.
© Copyright PataraKazıları 1988
Web Designer Mustafa AĞGÜL