MS 100 yılı dolaylarında Roma'nın Lykia ve Pamphylia eyaletleri Genel Valisi C. Trebonius Proculus Mettius Modestus tarafından yaptırılan ve "utku takı" olarak bilinen üç kemerli anıtsal yapı çekici mimarisi, görkemli duruşu, iyi  korunmuşluğu ve Kent-Akropol-Nekropol kavşağındaki konumuyla Patara'nın simgesi sayılmış; olası "Kente giriş" ve "suyolu" işlevi taşıdığı düşünülmektedir. Yapının Kuzey de ki üst saçak silme ve korniş taşları üzerinde yapıyı yaptıran Vali için       “Lykia ulusunun metropolisi Patara halkı tarafından” Lykia ve Pamphylia Eyaleti Genel Valisi C. Trebonius Proculus Mettius Modestus için’ diye ifade edilen yazıt kazınmıştır. Buradan yapının bir  onur takı olduğu anlaşılmaktadır. Böylece Yapının işlev olarak Onur Takı ve Aquaduct işlevi taşıdığı tahmin edilmektedir.

UYGULAMA ÇALIŞMALARI

 

KAZI ÇALIŞMALARI

PROJE ÇALIŞMALARI

Mettius Modestus Takındaki geçmiş yıllarda yapılmış restorasyonda yerine konan geison bloklarında yatay/dikey eksenlerinde gözle görülür bir biçimde kaymalar mevcuttur. Bunun yanında yapının üst orta bölümünde perde yaparak su akan kısmın bloğu ile ön, arka ve beden duvarlarını oluşturan toplamda 6 adet bloğun yerine konmadığı da görülmüştür. Ayrıca yapının kuzeydoğu köşesinde bir adet konsolun kırık olup 1 adet triglif metop, 2 adet geison bloğu ile hemen yanındaki beden duvarında ise 2 adet bloğun eksik olduğu tespit edilmiştir.

Çalışmaların kapsamında inceleme/gözlem ve analiz çalışmaları gerçekleştirilerek restorasyon işlemine geçilmiştir. İnceleme/gözlem ve analiz çalışmaları şu aşamalarda gerçekleştirilmiştir;

 

  • Yapının Mevcut durumunun fotoğraflanması ve belgelenmesi
  • Yapıda Oluşmuş Hasar Boyutunun Fotoğraflar Üzerinde İşlenmesi ve lejant sisteminin Oluşturulması
  • Yapının Ölçümleri alınarak farklılıkların tespit edilmesi
  • Restorasyon öncesi yapı oluşturan her bir bloğun yüzey dertlerinin Schmidt Çekici ile ölçülmesi ve bununla beraber yine her bir bloğun yoğunluğunu Pundit (Ultrasonik Test Cihazı) ile ölçüm yapılarak lejantlı sisteme dönüştürerek yapının zayıf kısımlarının tespit edilmesidir.

Geçmiş restorasyonda hatalı olarak konan güney yöndeki geison blokları yerlerinden sırasıyla kaldırılarak her iki baştaki geisonlar teraziye oturtulmuştur. Bu işlemin ardından ön profillerin oturma şekline göre nizami olarak her geison terazili olarak yerlerine yerleştirilmiştir.

 Güney yöndeki geison blokları gibi hepsi oturma yerlerinde değil hatalı bir biçimde durmaktadırlar. Ayrıca kuzey yönünde 1 adet triglif metop , 2 adet geison bloğu ile 1 adet lento yerinde değildir. Geison bloklarının düzeltilmesi çalışmalarında söz konusu eksik kısımlara yapının özgün blokları yerleştirilmiştir.

Yapının üst orta bölümünde su perdesi yapan blok ile bir adet daha blok yerine konmuştur. Yapıya ait üst yapı elamanlarının yerlerine konması ile birlikte her bir bloğun birleşim noktası ile oturma kısımlarına derz işlemi gerçekleştirilmiştir. Suyun dökülerek dolduğu üst havuzun temizlik işlemleri yapılarak kireç harç ile sağlamlaştırılmıştır. Bu derz işleminde kullanılan harç yapıdan örnek alınarak yapılan analizlerin ışığında gerçekleştirilmiştir.

Caddeler

Yazıtlar

Meclis Binası

Çevresel Arkeoloji

Agora

Prytaneion

Diğer Yayınlar

Nekropoller

Horrea

Tapınaklar

Tepecik

Telsiz ve Telgraf Binası

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video) Patara kazılarına ait olup,ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.  İçerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar.

© Copyright PataraKazıları 1988

 

Web Designer Mustafa  AĞGÜL