Markia Anıt Mezarı
Patara’nın nekropollerinde yer alan en önemli mezarlardan biri olan Markia Anıt Mezarı, kazı çalışmaları tamamlanmış ve oldukça iyi belgelenmiş yapılar arasındadır. Mezar, Patara liman koyunun güneydoğusunda, bugünkü bilet gişesinin hemen güneybatısında konumlanmaktadır. Mezarın seçildiği alan hem konumu hem de yapım sürecinde blok taşların, malzemenin ve işçilerin taşınması için oldukça uygun bir tercih olduğunu göstermektedir. Yazıtlardan, mezarın inşa edildiği dönemde olduğu gibi günümüzde de bir koruluk alan içinde yer aldığı anlaşılmaktadır.
Doğu cephesi yamaca ve ana kayaya oturtulmuş olan mezar, batıya doğru liman manzarasına yönlendirilmiştir. Liman manzarasının mezar yerinin seçiminde önemli bir kriter olduğu açıktır. Mezarın konumu, liman tarafından görülebilecek şekilde tasarlanmış ve mezar, bu manzara ile çevresindeki doğal peyzajın bir parçası hâline getirilmiştir.
Markia Anıt Mezarı, 8 basamaklı yüksek bir podyum üzerine inşa edilmiştir. Yapının köşe plasterleri Dor düzeninde, cephe sütunları ise Korint düzenindedir. Üst örtü, üç fascialı arşitrav, dış bükey bir friz ve üçgen alınlıkla tamamlanmıştır. Kare planlı mezar odası, tonoz örtülü bir tavana sahiptir ve içinde iki adet lahit yerleştirilmiş bir Γ (gamma) planlı seki bulunmaktadır. Mezarın podyumunun kuzey cephesinden girilen tek bir hyposorion (alt mezar odası) bulunur. Dikdörtgen planlı bu alt oda da tonoz örtülü bir mimariye sahiptir.
Mezarda bulunan yazıtlara göre, mezar odasında iki lahit yer almaktaydı. Bu lahitlerden biri, mezarın sahibi Markia ve eşi Alkimos için; diğeri ise babası ve kardeşi için yapılmıştır.
Markia Anıt Mezarı, Patara’nın hem mimari hem de sosyal tarihi açısından önemli bir yapı olarak öne çıkmaktadır. Liman ile olan güçlü görsel ilişkisi ve dikkatlice tasarlanmış yapısal detayları, dönemin mezar anlayışına ve ailevi bağlara verilen önemi yansıtmaktadır.
<
MARCİA
AKDAM
KURŞUNLU TEPE
LİKYA LAHDİ
TEPECİK NEKROPOLÜ
>
Caddeler
Yazıtlar
Meclis Binası
Çevresel Arkeoloji
Agora
Prytaneion
Diğer Yayınlar
Nekropoller
Horrea
Tapınaklar
Tepecik
Telsiz ve Telgraf Binası
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video) Patara kazılarına ait olup,ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. İçerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar.
© Copyright PataraKazıları 1988
Web Designer Mustafa AĞGÜL