TARİHSEL SÜREÇ

Patara’daki yerleşimin Erken Kalkolitik Çağ başından (yaklaşık MÖ 5500) itibaren başladığı kazılar sonucunda elde edilen arkeolojik veriler yardımıyla anlaşılmıştır.

Kentin MÖ 2. binyıldaki isminin, Hitit Kralı IV. Tuthaliya’nın MÖ 13. yüzyıl sonlarında gerçekleştirdiği Lukka seferi ile ilişkili olarak “Patar” olduğu bilinmektedir.

MÖ 1. binyılda Tanrı Apollon kehanetini, yılın altı ayında Delos adasında gerçekleştirirken diğer altı ayında Patara’da gerçekleştirmiştir.

MÖ yaklaşık olarak 540-330 yılları arasında Pers İmparatorluğu hakimiyetinde kalan Patara MÖ 334/333 yılında Büyük İskender’in kontrolüne geçmiştir.

Patara, yaklaşık olarak MÖ 287-197 yılları arasında Mısır’daki Ptolemaios krallığının yönetimine geçmiş, bu süreçte kentin ismi değiştirilerek II. Ptolemaios Philedelphos’un eşi Arsinoe’nin adını almıştır.

Patara’nın yönetimi, MÖ 197-189/188 yılları arasında kısa süreli olarak Makedon kökenli Suriye Krallığı olan Seleukos Hanedanı’na geçmiştir.

Apameia anlaşması sonrasında MÖ 188/187 yılında Likya, Romalılar tarafından bağlaşığı Rhodos’un yönetimine bırakılmıştır.

Patara, MÖ 168/67 yıllarında kurulduğu bilinen Likya Birliği’nin başkentliğini üslenmiştir.

MS 43 yılında İmparator Claudius tarafından bir Roma eyaletine dönüştürülen Likya’nın başkenti statüsünü almış olan kent, bu durumunu MS 73/74 yılında, İmparator Vespasianus tarafından birleştirilen Likya ve Pamphylia (Lycia et Pamphylia) Eyaleti’nde de sürdürmüştür.

Çağdaş dünyanın en çok anılan azizlerden “Noel Baba” Aziz Nikolaos MS 4. yüzyılda Patara’da dünyaya gelmiştir.

TARİHSEL SÜREÇ

MS 10. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu’nun deniz üslerinden birisi konumunda olan Patara, 1211 yılında Selçuklu devletinin resmi sınırları içindedir.

Patara’nın Osmanlı topraklarına geçişi erken 15. yüzyılda, Menteşe Beyliği’nin Osmanlılar karşısında topraklarını yitirdiği 1424 yılı itibariyle gerçekleşmiştir.

YAPILAR

Kentin dokusunu oluşturan yapılar. döensel mimarinin güzel örneklerindendir. kent içindeki sosyal kültürel ve politik hayatın algılanabilmesi adına önemli izler barındırılar.

ÇEVRE

 Patara Kentinin territoriumu olduk geniş bir alan yayılmıştır. limanın doğu kıyısı dışında batı yakasıda yoğun yerleşim görmüştür.

 

PROJELER

 Patara kentinde restorasyonu tamamlanmış ve  devam eden projeler ile kentin antik dokusu yeniden canlandırılmaktadır.

 

KENTSEL DOKU

 

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the

BİZDEN HABERLER

 

Patara kentinin güncel haberlerini web sayfamız ve sosyal medya kanallarımızdan takip edbilirsiniz.

SİZDEN GELENLER

Patara’da Dans : Anadolu Ateşi

ETKİNLİKLERİMİZ

PAYDAŞLARIMIZ

+90 242 227 44 00

+90 242 310 61 73

Gelemiş Mahallesi Örenyeri Mevkii Patara Kazıları KAŞ / ANTALYA

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video) Patara kazılarına ait olup,ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.  İçerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar.

© Copyright PataraKazıları 1988

 

Web Designer Mustafa  AĞGÜL