TARİHSEL SÜREÇ
Patara Antik Kenti: Likya’nın Tarihi Başkenti
Patara Antik Kenti, insanlık tarihine ışık tutan köklü geçmişiyle Likya’nın en önemli yerleşimlerinden biridir. Yapılan arkeolojik çalışmalar, kentin kuruluşunun Erken Kalkolitik Çağ’a, yaklaşık MÖ 5500’e kadar uzandığını ortaya koymaktadır.
Hitit kaynaklarında, MÖ 2. binyılda "Patar" adıyla anılan kent, IV. Tuthaliya’nın MÖ 13. yüzyıl sonlarında gerçekleştirdiği Lukka seferi bağlamında belirtilmiştir. Apollon’un kehanetlerini yılın altı ayında Delos’ta, diğer altı ayında Patara’da gerçekleştirdiği bilgisi, MÖ 1. binyılda kentin dini önemiyle öne çıktığını göstermektedir.
MÖ 540-330 yılları arasında Pers İmparatorluğu hâkimiyetinde kalan Patara, MÖ 334/333 yılında Büyük İskender tarafından fethedilmiştir. Mısır’daki Ptolemaios Krallığı döneminde yaklaşık MÖ 287-197 yılları arasında Arsinoe adını alarak önemli bir liman kenti olmuştur. Kısa bir süre Seleukos Hanedanı’nın yönetimine giren kent, MÖ 188/187 yılında Apameia Antlaşması ile Romalıların müttefiki Rhodos’a bırakılmıştır.
Likya Birliği’nin başkenti olan Patara, demokratik yapısıyla antik dünyada örnek bir model teşkil etmiştir. MS 43 yılında Roma İmparatorluğu'nun Likya Eyaleti’nin başkenti olarak belirlenen kent, bu statüsünü Likya ve Pamphylia’nın birleştirilmesinden sonra da korumuştur.
Patara, yalnızca siyasi tarihiyle değil, aynı zamanda kültürel ve dini bağlamda da büyük öneme sahiptir. Hristiyan dünyasının önemli figürlerinden Aziz Nikolaos’un MS 4. yüzyılda Patara’da doğmuş olması, kenti manevi açıdan da öne çıkarmaktadır.
Bizans döneminde önemli bir deniz üssü olan Patara, 1211 yılında Selçuklu topraklarına katılmış, 15. yüzyıl başlarında Osmanlı yönetimine geçmiştir.
Patara, geçmişten günümüze taşıdığı bu zengin mirasıyla sadece Likya coğrafyasının değil, tüm Akdeniz dünyasının kültürel birikimine ışık tutmaktadır.
BİZDEN HABERLER
Patara kentinin güncel haberlerini web sayfamız ve sosyal medya kanallarımızdan takip edbilirsiniz.
ANTALYA - Akdeniz Üniversitesi'nde 'Tarih-Kültür-Doğa: Patara' Sergisi açıldı
5 SORUDA KAZI ALANLARI "PATARA ANTİK KENTİ"
PATARA ANTİK KENTİ KAZI ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ BİR YAZIT BULUNDU
PATARA 2022 YILI ÇALIŞMALARI
DEVAM EDİYOR
Patara'da 2600 yıl önce köpekbalığı ve vatoz...
2020 PATARA YILI
2020 PATARA YILI
Patara Deniz Feneri Roma İmparatoru Nero tarafından MS 64/65 yıllarında “denizcilerin selameti için” yaptırılmıştır...
Patarada kentin erken dönemine ışık tıtan yerleşimi "Tepecik"
<
>
Kentin dokusunu oluşturan yapılar. dönemsel mimarinin güzel örneklerindendir. kent içindeki sosyal kültürel ve politik hayatın algılanabilmesi adına önemli izler barındırılar.
Patara Kentinin territoriumu olduk geniş bir alan yayılmıştır. limanın doğu kıyısı dışında batı yakası da yoğun yerleşim görmüştür.
KENTSEL DOKU
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the
SİZDEN GELENLER
PATARA'DA DANS
CARMİNA
BURANA
TRIO
PATARA
PATARA YILI
KONSERİ
POPÜLER
KLASİKLER
Patara’da Dans : Anadolu Ateşi
ETKİNLİKLERİMİZ
PAYDAŞLARIMIZ
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video) Patara kazılarına ait olup,ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. İçerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar.
© Copyright PataraKazıları 1988
Web Designer Mustafa AĞGÜL