NEKROPOLLER

MARKİA MEZAR

 

Patara anıt mezarları içinde kazısı tamamlanan ve hiç kuşkusuz en önemlilerinden biri olan Markia Anıt Mezarı, Patara liman koyunun güneydoğusunda, bugünkü bilet gişesinin hemen güneybatısında yer almaktadır. Yapının konumu, mezara ulaşım, blok taş, malzeme, usta ve işçi nakli için de oldukça uygun bir alan seçimi olduğunu gösterir. Yazıtından, bugün olduğu gibi yapıldığı dönemde de koruluk bir alan içinde olduğu anlaşılır. Doğu tarafta yamaca ve ana kayaya oturtulan mezar, batıda liman manzarasına yönlendirilmiştir. Burada liman manzarasının önemli olduğu, mezarın liman manzarasına göre yerleştirildiği ve mezarın limandan görünebilir olmasının da mezar yerinin seçiminde önemli olduğu anlaşılır.

 

Markia Anıt Mezarı, 8 basamaklı yüksek bir podyum üzerine oturtulmuş, köşe plasterleri Dor, cephedeki sütunları Korint düzenindedir. Üst örtü, üç fascialı arşitrav, dış bükey bir friz ve üçgen alınlıkla tamamlanmıştır. İki adet lahit yerleştirilen “Γ” planlı sekinin bulunduğu kare planlı mezar odası tavanı tonoz örtülüdür. Podyumun kuzey cephesinden girilen tek hyposorion (alt mezar odası), dikdörtgen planlı ve tonoz örtülüdür. Yazıttan anlaşıldığı üzere, mezarın içinde iki lahit bulunmaktaydı. Lahitlerden biri Markia ve kocası Alkimos için, diğeri de babası ve kardeşi içindir.

 

+90 242 227 44 00

+90 242 310 61 73

Gelemiş Mahallesi Örenyeri Mevkii Patara Kazıları KAŞ / ANTALYA

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video) Patara kazılarına ait olup,ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.  İçerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar.

© Copyright PataraKazıları 1988

 

Web Designer Mustafa  AĞGÜL